"Jouw innerlijke kracht is de bron waaruit je altijd kunt putten"

Dorntherapie

Dorn-therapie bij beenlengte- bekkenscheefstand-, rug- en gewrichtsproblemen
dorn
De Dorn methode vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar hij ontwikkeld is door Dieter Dorn. Op een zachte, gevoelvolle, maar ook krachtige manier, worden de verschoven wervels en gewrichten weer in hun ideale positie geplaatst. De basis van deze methode is het corrigeren van beenlengteverschil.
Bijna iedereen bezit bij de geboorte 2 gelijk lange benen. Zelden is er sprake van asymmetrische benen of anatomische bouwfoutjes. Vaker veroorzaken traumatische gebeurtenissen beenverkorting, bv. ongelukken, operaties, complicaties bij de geboorte of ontstekingsprocessen. De benen zijn de steunpilaren van ons lichaam. Als deze niet even lang zijn, heeft dat direct invloed op de stand van ons bekken, maar ook op ons rugwervels.


Hoe signaleer je beenlengteverschil?

Als je niet lang op beide benen kan staan, onrustig wordt en regelmatig van standbeen wisselt. Vaak gaat het gepaard met rug- en heupklachten.
Als je vroegtijdig deze klachten aanpakt kan je klachten op lange duur voorkomen. Klachten op de lange duur zijn vaak artrose van de heup, ischias-klachten, pijn in de knie van het korte been dat namelijk meer belast wordt, verkrampingen in de schouderzones, veranderingen in de stand van de lumbale wervels tot aan de atlas aan toe en kaakproblemen. Maar ook scolioses, voetproblemen, liesbreuken, verzakkingen, darm- en blaasproblemen kunnen het gevolg zijn van een bekkenscheefstand.

Nadat het beenlengteverschil is opgeheven, worden alle wervels gecorrigeerd en voorzichtig op hun goede plaats geduwd. De correcties gebeuren ALTIJD in BEWEGING (dynamische correcties), waardoor het lichaam de correcties veel gemakkelijker accepteert.
De behandeling van de wervelkolom wordt afgesloten met een zachte massage: de Breuss-massage, die vooral gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven.

Na de behandeling

Na een Dorn behandeling altijd 2 dagen rustig aandoen. Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt.
Veel water of kruidenthee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte gifstoffen in de weefsels komen nu los). Het mooie van de Dorn methode is dat het zo eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend is.Geen wonderkuur, maar gewoon met gezond verstand het totale botten- en bewegingsapparaat te lijf! En eenvoudige zelfhulpoefeningen zorgen voor een langdurig succes.

Ik pas geen Dorn toe bij mensen met tumoren, acute ontstekingen, acute hernia, acute migraine en verlammingsverschijnselen. Het zou ideaal zijn als mensen zonder klachten zich 1 of 2 maal per jaar preventief laten behandelen, dit kan toekomstige rug- en pijnklachten vermijden.


“Een Rechte rug laat letterlijk zien dat je in evenwicht bent”